Εργασία της ερευνητικής μας ομάδας πάνω στον αυτοκτονικό ιδεασμό στον ελληνικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της πανδημίας COVID-19, δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research.
Σε 5.116 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιό μας, αναφέρθηκαν σκέψεις αυτοκαταστροφής στο επίπεδο του 5,2%. Από το δείγμα ένα ποσοστό 14,1% έπασχε πιθανώς από αγχώδη διαταραχή, ενώ ένα ποσοστό 26,5% πιθανώς από κατάθλιψη.
Ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικό ιδεασμό αναδείχθηκαν το άγχος και η κατάθλιψη, η δυσλειτουργική οικογενειακή λειτουργικότητα, καθώς και το να είναι κανείς ανύπανδρος ή διαζευγμένος, να έχει ιστορικό διαγνωσμένης ψυχικής νόσου ή να αντιλαμβάνεται τη σωματική υγεία του υγεία ως πτωχή.
Αντιθέτως, ως ανεξάρτητοι προστατευτικοί παράγοντες για τον αυτοκτονικό ιδεασμό αναδείχθηκαν η ψυχική ανθεκτικότητα, οι σχέσεις με φίλους, η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη καθώς και τα θετικά συναισθήματα για τα μέτρα του lockdown. Η διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου αλλά και των προστατευτικών παραγόντων του αυτοκτονικού ιδεασμού είναι σημαντική σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Σύνδεσμος άρθρου:Suicidal ideation during COVID-19 lockdown in Greece: Prevalence in the community, risk and protective factors