Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΜΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΜΣ


Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας», αποτελεί η εκπαίδευση  και η έρευνα στο ευρύ γνωστικό πεδίο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, η άσκηση της οποίας αφορά κυρίως στην λειτουργία των Ψυχιατρικών Μονάδων των Γενικών Νοσοκομείων, αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες παροχής υγείας.  

Ειδικότερα, η άσκηση της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής αφορά στην παροχή απαρτιωμένης ψυχιατρικής φροντίδας σε άτομα με συνύπαρξη ψυχικής και σωματικής νόσου, σε ψυχικά πάσχοντες με προεξάρχουσες τις σωματικές εκδηλώσεις, στην πρόληψη (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) της ψυχολογικής αντίδρασης στη σωματική νόσο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψυχική και σωματική νόσο, στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού υγείας στην ανίχνευση της ψυχικής διαταραχής, στην βελτίωση της επικοινωνίας του ιατρικού προσωπικού με τον ασθενή, αλλά και στην αντιμετώπιση της εξουθένωσης του ιατρικού προσωπικού.  

Η Διασυνδετική Ψυχιατρική αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον αναγνωρισμένες και κύριες εξειδικεύσεις της Ψυχιατρικής σε πολλές αναπτυγμένες χώρες (Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλανδία κ.ά). Σημειώνεται ότι ήδη από το 2007 έχει κατατεθεί στο ΚΕΣΥ πλήρης αναλυτική πρόταση μας για την ανάπτυξη της εξειδίκευσης της Διασυνδετικής-Ψυχιατρικής (βλέπε σχετικό άρθρο Λύκουρας και συν. 2007. Πρόταση για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, Ψυχογηριατρικής και Ψυχιατροδικαστικής ως εξειδικεύσεων της Ιατρικής: κείμενο συμφωνίας των μελών του Ελληνικού Κολλεγίου Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 24 (5): 487-507).

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα “Διασυνδετικής Ψυχιατρικής” η εκπαίδευση και η εξειδίκευση νέων επιστημόνων στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της παροχής απαρτιωμένης φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας, τόσο ψυχιάτρων όσο και ιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως και επαγγελματιών κλάδων συναφών προς την ψυχιατρική και τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, που θα συμμετέχουν σε αυτό, συνδυάζοντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές και ερευνητικές ικανότητες με αξιόλογη πρακτική εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος τους, έχοντας σοβαρές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Αποτελεί δε υψηλή προτεραιότητα του προγράμματος, η προαγωγή της έρευνας στη Διασυνδετική Ψυχιατρική.

Aποσκοπεί επίσης, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού τους αντικειμένου, έτσι ώστε να δύνανται να στελεχώσουν ψυχιατρικές Μονάδες Γενικών Νοσοκομείων, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Ιατρικής όπως και ποικίλους κρατικούς και μη κρατικούς οργανισμούς, φορείς και δομές που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την απαρτιωμένη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» (Δ.Μ.Σ.) στη «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας»  μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.

Επιστροφή στις "Πληροφορίες για το ΠΜΣ"


 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΜΣ


Το Πρόγραμμα Σπουδών του ΠΜΣ αποσκοπεί στην παροχή άρτιας θεωρητικής, ερευνητικής και κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών στο εφαρμοσμένο πεδίο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής.

Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, οι απόφοιτοι, τόσο οι ψυχίατροι όσο και οι ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως και επαγγελματίες κλάδων συναφών προς την ψυχιατρική και τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, θα έχουν εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της παροχής απαρτιωμένης φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας, προάγοντας όλες τις απαραίτητες προς τούτο γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες.

Ειδικότερα, με την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος του ΠΜΣ, οι απόφοιτοι/ες θα είναι σε θέση:

  • Να γνωρίζουν τις αρχές και τα πεδία εφαρμογής της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής
  • Να κατανοούν την αλληλεπίδραση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων στην υγεία και την ασθένεια
  • Να γνωρίζουν τη διαδικασία και τις μεθόδους κλινικής και ψυχομετρικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής
  • Να μπορούν να πραγματοποιήσουν επαρκώς κλινική και ψυχομετρική αξιολόγηση ασθενών στο πλαίσιο της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής
  • Να κατανοούν τις μεθόδους έρευνας στη Διασυνδετική Ψυχιατρική και να μπορούν να τις εφαρμόζουν τηρώντας τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας
  • Να αναγνωρίζουν τα συνηθέστερα κλινικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί το τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής στο γενικό νοσοκομείο
  • Να γνωρίζουν την ψυχιατρική συμπτωματολογία που δύναται να αναπτυχθεί σε έδαφος σωματικών ασθενειών και να κατανοούν τη διασύνδεση της ψυχιατρικής με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες.
  • Να κατανοούν τα ειδικά ζητήματα που αφορούν στη φροντίδα ιδιαίτερων πληθυσμών ασθενών στο γενικό νοσοκομείο
  • Να έχουν γνώση των κατάλληλων ψυχιατρικών και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων που δύνανται να εφαρμοστούν σε ασθενείς της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής
  • Να αναγνωρίζουν τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας με επαγγελματίες υγείας σε θέματα υγείας και ασθένειας
  • Να εργάζονται σταθερά ως μέλη διεπιστημονικών ομάδων στο γενικό νοσοκομείο με γνώμονα τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών.
  • Να έχουν εξοικείωση με τις βασικές αρχές της βιο-στατιστικής και τις εφαρμογές της στις επιστήμες ψυχική υγείας
  • Να διαχειρίζονται και να αναλύουν στατιστικά ερευνητικά δεδομένα
  • Να εφαρμόζουν τις γνώσεις που απεκόμισαν στην καθημερινή πρακτική
  • Να επιδιώκουν τη δια βίου εκπαίδευσή τους καθώς και την εξέλιξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους
  • Να διαθέτουν υψηλά πρότυπα επαγγελματικής υπευθυνότητας, ευσυνειδησίας, ακεραιότητας και λογοδοσίας και να τηρούν τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας

    Επιπλέον, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα μπορούν:

  • Να στελεχώσουν ψυχιατρικές Μονάδες Γενικών Νοσοκομείων, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Ιατρικής όπως και ποικίλους κρατικούς και μη κρατικούς οργανισμούς / φορείς και δομές που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας.
  • Να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου.
  • Να πραγματοποιούν ερευνητικές εργασίες που προάγουν τη γνώση στο πεδίο της διασυνδετικής ψυχιατρικής.
  • Επίσης, μετά την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  οι απόφοιτοι θα δύνανται να προχωρήσουν στην εκπόνηση  διδακτορικής διατριβής, εφόσον έχουν επιδείξει τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις και κρίνονται κατάλληλοι προς τούτο.

Επιστροφή στις "Πληροφορίες για το ΠΜΣ"