Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πληροφορίες για το ΠΜΣ


Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους.

 Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

  • Παρακολούθηση των μαθημάτων και εξέταση αυτών. Το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις κατοχυρώνεται μετά από συμπλήρωση, τουλάχιστον 80% των ωρών του κάθε μαθήματος.

  • Εκπόνηση και παρουσίαση ερευνητικής Μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

  • Πρακτική άσκηση σε φορέα ο οποίος ορίζεται από την Συντονιστική Επιτροπή. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική, καθημερινή (πρωινό ωράριο) και έχει διάρκεια ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, σε ποσοστό έως 35% των μαθημάτων.

Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝO & ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Α' Εξάμηνο

Εισαγωγή στη Διασυνδετική Ψυχιατρική: Γενικές αρχές

Περιλαμβάνει: την ιστορική εξέλιξη και τη συμβολή της ψυχοσωματικής Ιατρικής, τις βασικές αρχές Ψυχολογίας της υγείας, τις βασικές έννοιες του βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου της ιατρικής και συγκρίσεις με άλλα πρότυπα ιατρικής. Τη διαχρονική ανάπτυξη της Συμβουλευτικής Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, τη δέσμη των υπηρεσιών της στο σύγχρονο γενικό νοσοκομείο, καθώς και τις στάσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον λειτουργό της διασυνδετικής υπηρεσίας. Τέλος, την έννοια της συννοσηρότητας και τη σημασία της για τη Διασυνδετική Ψυχιατρική αλλά και τα πρότυπα εφαρμογής της. 

Αξιολόγηση στη Διασυνδετική ψυχιατρική

Περιλαμβάνει: τη διαγνωστική συνέντευξη στη Διασυνδετική Ψυχιατρική και τις ιδιαιτερότητές της, την ψυχομετρική και νευροψυχολογική αξιολόγηση, τις διαταραχές των ψυχικών λειτουργιών καθώς και θέματα διαφοροδιάγνωσης στη Διασυνδετική Ψυχιατρική.

Η έρευνα στη Διασυνδετική ψυχιατρική

Περιλαμβάνει: την εξοικείωση με τις βάσεις δεδομένων και την αναζήτηση επιστημονικής βιβλιογραφίας, καθώς και θέματα περιγραφικής και αναλυτικής επιδημιολογίας. Τη διατύπωση ερευνητικού ερωτήματος, την επιλογή ερευνητικής μεθόδου και την ανάπτυξη και σύνταξη ερευνητικού πρωτοκόλλου, όπως επίσης και τη συγγραφή  ερευνητικής εργασίας.


Β' Εξάμηνο

Ψυχοπαθολογικές νοσολογικές οντότητες και συνήθη κλινικά προβλήματα

Περιλαμβάνει τα συνηθέστερα κλινικά προβλήματα που παρουσιάζονται ως αιτήματα που δέχονται οι ψυχίατροι στο γενικό νοσοκομείο από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Ενδεικτικά: Ντελίριο (delirium) και άνοια, ψυχωτικές διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές, αυτοκτονικότητα και βία, άγχος, σωματοποίηση, πόνος, χρήση ουσιών, ψυχικό τραύμα, πένθος, διαταραχές διατροφής και ύπνου κ.α.


Γ' Εξάμηνο

Διασύνδεση της ψυχιατρικής με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες

Εξετάζεται η ψυχιατρική συμπτωματολογία που δύναται να αναπτυχθεί σε έδαφος σωματικών ασθενειών. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση της ψυχιατρικής με τις ιατρικές ειδικότητες: Νευρολογία, Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Λοιμωξιολογία, Γαστρεντερολογία, Ογκολογία, Αιματολογία, Ρευματολογία, Ανοσολογία, Ενδοκρινολογία, Δερματολογία, Νεφρολογία - Αιμοκάθαρση, Εντατικολογία, Γενική Χειρουργική και Αναισθησιολογία, Χειρουργική των μεταμοσχεύσεων, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική και Tραυματιολογία, Πλαστική χειρουργική, Ουρολογία – Ανδρολογία, Μαιευτική – Γυναικολογία κ.ά.

Ειδικές κατηγορίες ασθενών

Περιλαμβάνει τα ειδικά ζητήματα που αφορούν σε ιδιαίτερους πληθυσμούς ασθενών, μεταξύ των οποίων είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι γυναίκες, οι ασθενείς με χρόνια αναπηρία, με νοητική υστέρηση, οι θνήσκοντες ασθενείς κ.ά.

Ψυχιατρικές παρεμβάσεις

Καλύπτονται μία σειρά από θέματα σε επίπεδο παρεμβάσεων. Ενδεικτικά περιλαμβάνει: Τη σχέση ιατρού – ασθενούς και τα όρια της, την επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή και την οικογένειά του, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανακοίνωση της διάγνωσης, τη διεπαγγελματική επικοινωνία στο γενικό νοσοκομείο και τα προβλήματα της επαγγελματικής εξουθένωσης. Επιπλέον, νομικά – δεοντολογικά ζητήματα στη Διασυνδετική Ψυχιατρική, την ψυχολογική στήριξη του μη ψυχιατρικού  ασθενούς, τις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στο γενικό νοσοκομείο και θέματα ψυχοφαρμακολογίας.


Δ' Εξάμηνο

Αρχές Βιο-ιατρικής στατιστικής

Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη βιο-ιατρική στατιστική.

 


Επιστροφή σε "Φοιτητές/τριες και Απόφοιτοι"